21 Eylül - Dünya Alzheimer Günü

Alzheimer hastalığı, toplumda yaygın olarak görülen bunama (demans) türü olup beyin hücrelerin yok olmasından kaynaklanan bir nörolojik hastalıktır. Bu hastalık düşünce, hafıza ve davranışlarda yavaşlama gibi belirtilerle yaşla birlikte yavaş yavaş ortaya çıkmaktadır. Bu hastalık ilerlemesi bazen uzun yıllar sürebilir. Erken belirtileri son zamanlardan yaptığı ve yaşadığı olayları unutması ve hatırlayamaması şeklinde görülmekte ve birkaç yıl sonra kendi günlük aktivitelerini yerine getiremez duruma gelmektedir. İlerleyen Alzheimer hastalığında karşılıklı sohbet ve yöneltilen sorulara cevap vermekte çok güçlük çekerler. Hastalık genellikle 65 yaş üstü kişilerde görüldüğü algısı tamamen yanlıştır. Çünkü daha genç kişilerde bu hastalığın görüldüğü sıklıkla söz edilmiş ve yaşlılık dönemi hastalığı olarak nitelendirmek kesinlikle doğru olmaz.

Alzheimer hastaları bilişsel ve davranışsal olarak kendilerini kötü hissettiklerinde sağlık kuruluşlarına başvurulurlar. Hastalığın ilk semptomları Hafif olmakla birlikte küçük çaplı hafıza kayıpları göstermektedir. Hastalığın daha ileri düzeye ilerlemesi ile bilinç bulanıklığı, halüsinasyonlar, depresyon, konuşma ve dil becerilerine ilişkin sorunlar, kişilik bozuklukları gibi semptomlar görülmektedir.

Alzheimer hastalığı bilimsel araştırmalar sonucunda neden olduğu kesin olarak belirlenememiştir. Âmâ risk faktörlerine göre değerlendirir. Bunlar ileri yaş,  obozite, kafa travması, yüksek  kolesterol ve tansiyon, dengesiz ve yetersiz beslenme, uyku bozukluğu gibi faktörler değerlendirilmiştir.

Alzheimer hastalığı belirtileri gösteren bir kişi nöroloji uzmanı tarafında şikayetleri dinlendikten sonra kişinin nörolojik işlevleri, denge, duyu, davranış, hafıza ve refleksleri ölçen taramalar yapılır. Daha sonra tanının kesinleşmesi için bilgisayarlı tomografi(BT),manyetik rezonans (MR),kan testleri yapılır. Bu testlerin sonunda hastalık hakkında uzman kişi tanıyı koymaktadır.

Alzheimer hastalığı için kesin bir tedavisi yoktur. Hastalığın durumuna göre değişik tedavi yöntemleri ile hastalığı durdurma veya yavaşlatma olabilir. Bilim insanları ilerleyen zamanlarda tedavi için yeni gelişmelerin sinyallerini yaptığı çalışmalarla görmekteyiz.

Yorumlar

Henüz Yorum Yapılmamış

Yorum Yazın

Teşekkürler! Yorumunuz kısa bir süre sonra yayınlanacaktır.