1 Haziran 1911 Türk Hava Kuvvetleri (Kıtaat-ı Fenniye ve Mevaki-i Müstahkame) Kuruldu

Dünyanın ilk askeri havacılık teşkilatlarından olan Türk Hava Kuvvetleri’nin kökü 1909 yılına kadar uzanmaktadır. Türk ordusunda havacılık anlamında ilk çalışmalar 1909 yılında başlamıştır ve 1910 yılında bu çalışmalar daha da geliştirilerek Avrupa’ya bir inceleme kurulu gönderilmiştir. Ayrıca Paris’te yapılan Uluslararası Havacılık Konferansına da bir heyet gönderilmiştir.

1910 yılının sonlarına doğru artık Türk ordusu için havacılık alanı yönünde kesin karar verilmiş ve birkaç subay havacılık alanında eğitim alması için Avrupa’ya gönderilmiştir. Ancak alınan bu kararlara rağmen ülkenin o dönemdeki büyük sıkıntılar ve ülkenin maddi olanaksızlığı sebebiyle gerekli ödenek bulunamamış ve bu kararlar yerine getirilememiştir.

Milli savunma bakanlarından, havacılığın gelecekteki yerini gören Harbiye Bakanı Mahmut Şevket Paşa, konuyla oldukça fazla ilgilenmeye devam etmiş ve 28 Haziran 1911’de yapılan sınavda en yüksek notu alan Süvari Yüzbaşı Fesa ile İstihkâm Teğmen Yusuf Kenan Beyler, uçuş eğitimi alması için Temmuz 1911’de Fransa’daki Bleriot Fabrikası’nın uçuş okuluna gönderilmiştir.

Bu gelişmelerin yaşandığı sıralarda yani 1911 yılında, Kurmay Yarbay Süreyya (İlmen) Bey, havacılık teşkilatını kurmakla görevlendirilmiş ve Türk Ordusunun ilk resmi havacılık kuruluşu da, Harbiye Bakanlığı Fen Kıtaları Müstahkem Mevkiler Genel Müfettişliğinin 2’nci şubesi bünyesinde "Havacılık Komisyonu" adıyla 1911 yılında faaliyete başlamıştır.

 

Günümüzdeki modern ve ileri teknolojiye sahip olan havacılığın ilk temeli olarak kabul edilen ve bilinen 17 Aralık 1903 tarihinde Wilbur ve Orwille Wright kardeşlerin ilk motorlu uçağı sembolik anlamda da olsa havalandırmayı başarmalarından sekiz yıl sonra Türk Hava Kuvvetlerinin temelleri atılmıştır ve dünyada sayılı ülkeler arasında olmayı başarılmıştır.

 1909-1912 yılları arası askeri havacılık teşkilatlarını kuran ABD, Fransa, İngiltere, Almanya, İtalya, Avusturya ve Rusya ile hemen hemen aynı yıllarda Türk askeri havacılık teşkilatı da dünya havacılık teşkilatlarının ilk sıralarında yerini almıştır.

1961 yılına kadar Türk Hava Kuvvetleri’nin sembolü olarak çeşitli kartal figürleri kullanılmış, 1 Haziran 1961 tarihinden itibaren daha önce kullanılan kartal figürleri yerine tek başlı “Selçuk Kartal”ı sembol olarak kullanılmaya başlanmıştır.

 

 

Yorumlar

Çok güzel bir içerik elinize sağlık

Yorum Yazın

Teşekkürler! Yorumunuz kısa bir süre sonra yayınlanacaktır.