Atilla İlhan 15 Haziran 1925’te İzmir’in Menemen İlçesinde dünyaya geldi. İlk ve orta ilköğretim eğitimini babasının işi dolayısıyla farklı illerde tamamladı.1941’de İzmir Atatürk Lisesi’nde okurken mektuplaştığı kıza Nazım Hikmet şiirleri yazarken yakalandı. Gözaltına alındı ve ardından iki ay hapis yattı. Eğitim hayatının bittiğine dair belge imzalattılar.1944 yılında Danıştay kararı ile eğitim hakkını geri aldı. İstanbul’da Işık Lisesine yazıldı. Lise son sınıfta iken amcasının kendinden izinsiz şiir yarışmasına katıldı ve birçok ünlü şair içinden ikincilik ödülünü almıştır. 1946'da mezun oldu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne kaydoldu. Üniversite hayatının başarılı geçen yıllarında Yığın ve Gün gibi dergilerde ilk şiirleri yayımlanmaya başladı. 1948'de ilk şiir kitabı Duvar'ı kendi imkânlarıyla yayımladı.
1948 yılında Nazım Hikmet’i kurtarma hareketinde faal olarak yer aldı ve Paris’e gitti. Türkiye’ye dönüşte başı sık sık polisle derde girdi. Eserlerinde Fransız toplumunun etkilerini yansıtmıştır. Atilla İlhan, "Kaptan" lakabının kendisine Paris yıllarında bir dönem sakal bırakması üzerine arkadaşları tarafından yakıştırıldığını belirtmiştir. Lakabın yayılmasında beş bölümden oluşan Kaptan şiiri etkili olmuştur.
1951 yılında Vatan gazetesinde yazısından dolayı soruşturma geçirdi. Ardından Paris’e gitti. Paris’teki dönemde Fransızcayı Marksizm akımını daha rahat anlama fırsatı buldu.1950!li yıllarda İstanbul-Paris-İzmir üçgeninde gitti geldi. Bu dönemde ismini yavaş yavaş tüm Türkiye’ye duyurdu. Yurda döndükten sonra Hukuk Fakültesine devam etti ama daha sonra yarıda bırakıp gazeteciliğe devam etti.1953’te Vatan gazetesinde sinema eleştirmeni olarak çalışmaya başladı.
1957’de Erzincan’da askerliğini yaptıktan sonra sinemada Ali Kaptanoğlu adına on beş senaryo yazdı ama istediği beklentiyi göremedi.1960’ta Paris’e döndü ve sosyalizm ve televizyonculuk alanlarında incelemeler ve gözlemler yaptı. Babasının ölmesiyle İzmir’e geri döndü. İzmir de kaldığı sekiz yıl boyunca Demokrat İzmir gazetesinde başyazarlık ve genel yayın yönetmenliği görevini yürüttü. Aynı yıllarda, şiir kitabı olarak Yasak Sevişmek ve Aynanın İçindekiler dizisinden Bıçağın Ucu yayımlandı. 1968'de Biket İlhan ile evlendi, 15 yıl evli kaldı.
1973'te Bilgi Yayınevi’nde danışmanlığını üstlenerek Ankara’ya taşındı. Sırtlan Payı ve Yaraya Tuz Basmak'ı Ankara'da yazdı. 1981'e kadar Ankara'da kalan yazar Fena Halde Leman adlı romanını tamamladıktan sonra İstanbul’a yerleşti. İstanbul'da gazetecilik serüveni Milliyet (2 Mart 1982 - 15 Kasım 1987) ve Gelişim yayınları ile devam etti. Bir süre Güneş gazetesinde yazan Atilla İlhan, 1993-1996 yılları arasında Meydan gazetesinde yazmaya devam etti. 1996 yılından 2005 yılına kadar köşe yazılarını Cumhuriyet gazetesinde sürdürdü. 1970'lerde Türkiye'de televizyon yayınlarının başlaması ve geniş kitlelere ulaşmasıyla beraber Atilla İlhan da senaryo yazmaya geri döndü.
Sekiz Sütuna Manşet, Kartallar Yüksek Uçar ve Yarın Artık Bugündür halk tarafından beğeniyle izlenilen diziler oldu. Romanın dilinin farklılığını ise yazıldığı dönem içerisinde yoğun Fransızca çalışmasına bağlayan yazar, bazı cümleleri Fransızca düşünüp Türkçe yazmıştır. Atilla İlhan ilk kalp krizini 1985 yılında geçirdi. Bu kalp krizinden sonra sağlık problemleri devam etti.10 Ekim 2005 tarihinde İstanbul da evinde geçirdiği kalp krizinde 80 yaşında vefat etmiştir.
Henüz Yorum Yapılmamış