17 Ekim 2018 - Ara Güler Vefat Etti.

1928’de İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde Ermeni bir ailenin oğlu olarak dünyaya geldi. Gerçek adı Mıgırdiç Ara Derderyan’dır.1935 soyadı kanunundan sonra babası Dacat bey Güler soyadını almışlardır. Ara Güler, Giresun’un Şebinkarahisar ilçesinin Yaycı köyünden altı yaşındayken eğitim yaşamının başlamışı için İstanbul’a gönderildi.

Daha küçük yaşlarda sinemadan etkilenen Ara Güler lise döneminde babası tarafından33 mm’lik bir film makinesi hediye edilmiştir. Daha sonra Yeni İstanbul gazetesinde foto muhabiri olarak çalışmaya başlamıştır.1951 yılında Getronagan Ermeni Lisesi’nden mezun oldu.

Lise döneminde film stüdyolarında sinemacılığın her alanında çalışma fırsatı yakaladı. Muhsin Ertuğrul’un yanında tiyatro ve oyunculuk eğitim gördü.1950 de Yeni İstanbul gazetesinde gazeteciliğe başladı. Ermenice gazete ve öyküler yayınladı. Bu senelerde İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde okumaya devam ediyordu. Ve gazeteci olmaya karar vermişti.

1962 de Hayat dergisinde fotoğraf bölümü şefi olarak çalıştı.1961’de Birleşik Krallık ’ta yayınlanan Photography Annual , onun dünyanın en iyi yedi fotoğrafçısından biri olarak gösterdiler. Yine aynı sene Amerikan Dergi Fotoğrafçıları Derneği’ne kabul edildi. ABD’de, Almanya’da ,Paris’te çeşitli sergiler açtı. Bertrand Russell, Winston Churchill, Arnold Toynbee, Picasso, Salvador Dali gibi birçok ünlünün fotoğrafını çekip röportajlar yapmıştır.

1979’da Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin foto muhabirliği dalındaki birincilik ödülü aldı.1980’de fotoğraflarının bir kısmı Karacan Yayıncılık tarafından kitap olarak basıldı.1986’da Hürriyet Vakfı’nca basılan, Prof. Abdullah Kuran’ın yazdığı Mimar Sinan kitabını fotoğrafladı.

1989'da Hill Yayınları Ara Güler'in Sinemacıları kitabını yayınladı. Yıllarca üstünde çalıştığı Mimar Sinan yapıtlarının fotoğrafları, 1992'de Fransa'da Edition Arthaud, ABD ve Birleşik Krallık ‘ta Thomas and Hudson, Singapur'da Archipelago Press tarafından Turkish Style başlığıyla, Fransa'da ise Albin Michel yayınevi tarafından Demeures Ottomanes de Turquie adıyla yayınlandı. Dünya Şirketler Grubu 1994'te Eski İstanbul Anıları, 1995'te Yitirilmiş Renkler kitabını yayınladı. Ana Yayıncılık ise 1994'te Bir Devir Böyle Geçti, Kalanlara Selam Olsun ve 1995'te Yüzlerinde Yeryüzü adlı kitapları yayınladı.

Fotoğraflarını Leica makinası ile çekmiştir. Ara Güler kendisini: "Ben de gazeteciyim. Fotoğrafçı değilim. Fotoğrafçı ile gazeteci arasındaki fark budur. Fotoğrafçı bomba patlar kaçar. Ama gazeteci peşinden gider olayı yakalamaya çalışır. Ben de bu yaşa kadar ona göre çalıştım" şeklinde tanımlıyor.

Ara Güler “fotoğraf sanatçısı” ifadesini kabul etmemiş her zaman kendini foto muhabiri olarak tanımlamıştır. İstanbul’un Şişli ilçesinde özel bir hastane de konjestif kalp yetmezliği, kronik böbrek yetmezliği ve periferik areter hastalığı nedeniyle tedavi gören Ara Güler 17 Ekim 2018’de vefat etmiştir. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve birçok siyasetçi, akademisyen gazeteci ve iş insanı taziye mesajı yayınlamıştır.20 Ekim 2018’de Galatasaray Meydanı’nda anma töreni düzenlendi. Ardından Beyoğlu Üç Horan Ermeni Kilisesi’ne getirildi. Şişli Ermeni Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Yorumlar

Henüz Yorum Yapılmamış

Yorum Yazın

Teşekkürler! Yorumunuz kısa bir süre sonra yayınlanacaktır.