27 Mart 1891 - Servet-i Fünun dergisinin ilk sayısı çıktı.

Ahmet İhsan Tokgöz'ün, D.Nikolaidis'nin Servet adlı gazetesinde çalışırken;gazeteye ek olarak çıkardığı ilk etapta söz sahibi olarak Nikolaidisin adının kullanıldığı daha sonradan Ahmet İhsan Tokgöz'ün adının kullanıldığı konu olarak sadece fen ve teknoloji konularının ele alınması şartının konulduğu Servet-i Fünun dergisinin ilk sayısı 27 Mart 1891'de çıktı.

Ahmet İhsan'ın batıdaki teknolojiyle birlikte yayınlamış olduğu dergi okuyucuların çok ilgisini çekmiş ve popüler fen ve sağlık bilgilerini işlemiş olup edebiyat anlamında Ahmet İhsan'ın tercüme ettiği Fransız romanları yer almıştır.

 

Tanzimat hareketinden sonra ikinci bir yenilik olarak çıkan Serveti Funun dergisi Türk Edebiyatı açısından önemli olmakla birlikte Recaizade Mahmut Ekrem'in yenilikçi gençleri bir araya toplamasıyla ayrı bir önem kazanmıştır.

Servet-i Fünun dergisinin başlıca şairleri Tevfik Fikret, Cenap Şahabettin,Hüseyin Siret Özsever,Hüseyin Suat Yalçın, Süleyman Nazif 'dir.

Servet-i Fünun dergisinin başlıca yazarları Halit Ziya Uşaklıgil,Hüseyin Cahit Yalçın,Hüseyin Rahmi Gürpınar,Ahmet Rasim,,Mehmet Rauf,Ahmet Hikmet Müftüoğlu'dur.

 

Hüseyin Cahit Yalçı'nın Fransızcadan çevirdiği "Edebiyat ve Hukuk"adlı makalesi II.Abdulhamid tarafından kışkırtıcı bulunmasıyla 1901 yılında dergi kapatılmış böylelikle Sevet-i Fünun hareketi son bulmuştur.

Yorumlar

Henüz Yorum Yapılmamış

Yorum Yazın

Teşekkürler! Yorumunuz kısa bir süre sonra yayınlanacaktır.