31 Mart 1325 - 31 Mart Vakası

Bugün de sizlere Rumi Takvim'e göre 31 Mart 1325'te başlamasından dolayı 31 Mart Vakasını anlatmaya çalışacağız.

İsyan sonucunda hükümet istifa etmiş, isyancı askerler yedi gün boyunca İstanbul'a hakim olmuş,bir miletvekili,bir nazır,tespit edilemeyen sayıda asker ve sivil hayatını kaybetmiştir. İsyan, Selanik ve Edirne'deki askerler ve Rumeli'deki gönüllü halkın katıldığı komutanı Mahmut Şevket Paşa, Kurmay Başkanı Mustafa Kemal Paşa olan Harekat Ordusu'nun gelmesi ile bastırılmıştır.

II.Abdulhamid yerine tahta V.Mehmed Reşad çıkarılmıştır. Gerekli yargılamalar sonucunda 70 kişi idam edilmiş 420 kişide hapis cezalarına çarptırılmıştır.

Biraz da 31 Mart Vakasının iç yüzünden bahsedelim.

 İttihat ve Terakki Partisinin baskısı yüzünden II.Meşrutiyet ilan edilmiş olmasına rağme İttihat ve Terakki partisi hiçbir şekilde iktidara gelememiş bu da parti içinde sıkıntılara sebep olmuş ve bu sıkıntılardan doğan ayrılıklar sonucunda ülke genelinde siyasi çatışmalara sebep olmuştur.

31 Mart Vakasını yönetim bakımından sonuçlarını değerlendirelim.

II.Abdulhamid yerine tahta V.Mehmed Reşad çıkarılmıştır. Gerekli yargılamalar sonucunda 70 kişi idam edilmiş 420 kişide hapis cezalarına çarptırılmıştır.

Padişahın yetkileri kısıtlandırılarak İttihat ve Terakki Partisinin yönetimde etkileri artırılmıştır.

Kanun-i Esası 'de de bazı değişiklikler yapılmıştır:

Bundan sonra padişah izni olmadan kanun teklifi verilebilecektir.

Mahkeme kararı olmadan padişah kimseyi sürgün edemeyecektir.

Hükümet meclise karşı sorumluk içinde olacaktır.Acil durumlarda padişaha verilen meclisi kapatma yetkisi kısıtlandırılmıştır.

Yorumlar

Henüz Yorum Yapılmamış

Yorum Yazın

Teşekkürler! Yorumunuz kısa bir süre sonra yayınlanacaktır.